Pierwszy półfinał 11 sezonu, programu „MasterChef” już za nami. Uczestnicy mieli przyjemność odwiedzić słoneczną Florencję. W tym odcinku walczyło ze sobą sześciu bohaterów, Ela, Bartosz, Zosia, Filip, Kuba i Dominik. Kto odpadł z programu?
W pierwszej kolejności, uczestnicy odwiedzili restaurację szefa kuchni Filippo Saporito, „La Leggenda dei Frati”, gdzie mieli okazję spróbować dań podawanych w tym miejscu. W menu degustacyjnym pojawił się między innymi, pięknie podany gołąb.
W dalszej części programu, uczestnicy zostali podzieleni na trzy grupy. Ela i Bartosz odwiedzili gospodarstwo w którym produkują ser, a następnie udali się do restauracji, gdzie wykorzystują te lokalne produkty. W restauracji Ela i Bartosz przyglądali się jak powstaje tortellini i jajko pod truflową pianką. Zosia i Filip trafili do „Locada Del Molino”, gdzie mieli przyjemność nauczyć się jak przyrządzać makaron i wołowinę w panierce winogronowej. Kuba i Dominik przygotowali rybę w restauracji „La Pineta”.
Jak poradzili sobie uczestnicy 12 odcinka 11 sezonu „MasterChef’a”? Kto odpadł?
Uczestnicy mieli za zadanie przygotować dwa dania, dowolny makaron i danie główne lub deser. Konkurencja trwała 90 minut, a bohaterowie mieli inspirować się smakami Toskanii. Nie wszystkie potrawy były gotowe na czas, Dominik i Zosia podali tylko po jednym z dwóch wymaganych. Były to sakiewki z makaronu i szpinakowe balanzoni.
Jurorzy byli niezadowoleni z dań podanych w tym odcinku. Magda Gessler podsumowała ten odcinek słowami „wstyd” i „poziom kuchni gorszy od dzieci”.
Pierwsze miejsce w tej konkurencji zdobył Bartosz. Jego raviolo z płynnym żółtkiem i pierś z gołębia, najbardziej smakowały Jurorom. Drugi był Filip, a trzeci Kuba. Z programu odpadł Dominik, jego danie okazało się najgorsze w tym odcinku „MasterChef’a”.