Maślane ciasteczka to szybki sposób na pyszną, słodką przekąskę, którą pokocha Twoja rodzina. Ich niezwykły, maślany smak z pewnością przypomni Ci błogie dzieciństwo i nie da o sobie zapomnieć przez długi czas. Kruchutkie ciasteczka to idealny dodatek do kawy, a także świetna, zdrowsza alternatywa do kupnych słodyczy.
Składniki na maślane ciasteczka:
- 125 gram miękkiego masła
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Pół szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- Pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka mleka
- Szklanka posiekanej czekolady
Opcjonalnie: do ciasteczek oprócz czekolady możesz dodać również inne ulubione składniki takie jak rodzynki czy orzeszki.
*Szklanka 250 ml
Maślane ciasteczka – szybki przepis:
- W pierwszej kolejności utrzyj mikserem masło z ekstraktem waniliowym. Następnie gdy masa stanie się już puszysta dodaj jajko, cały czas miksując
- Po chwili należy dodać pozostałe składniki: mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Całość miksuj aż do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
- Na koniec dodaj posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszaj ciasto za pomocą łyżki.
- Blaszkę w której będziesz piec maślane ciasteczka wyłóż papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 180 stopni.
- Aby upiec idealne ciasteczka, za każdym razem bierz 2 łyżeczki ciasta i uformuj z nich kulkę. Następnie kulkę ułóż na blaszce delikatnie spłaszczając ją dłonią. Pozostaw odstępy pomiędzy ciastkami.
- Ciasteczka piecz przez około 15-18 minut, aż do zarumienienia się ich na złoty kolor. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.