KuchniaMaślane ciasteczka z czekoladą z przepisu babci. Niezapomniany smak w 30 minut

Maślane ciasteczka z czekoladą z przepisu babci. Niezapomniany smak w 30 minut

Maślane ciasteczka to szybki sposób na pyszną, słodką przekąskę, którą pokocha Twoja rodzina. Ich niezwykły, maślany smak z pewnością przypomni Ci błogie dzieciństwo i nie da o sobie zapomnieć przez długi czas. Kruchutkie ciasteczka to idealny dodatek do kawy, a także świetna, zdrowsza alternatywa do kupnych słodyczy.

Składniki na maślane ciasteczka:

  • 125 gram miękkiego masła
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Pół szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • Pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka mleka
  • Szklanka posiekanej czekolady

Opcjonalnie: do ciasteczek oprócz czekolady możesz dodać również inne ulubione składniki takie jak rodzynki czy orzeszki.

*Szklanka 250 ml

Maślane ciasteczka – szybki przepis:

  1. W pierwszej kolejności utrzyj mikserem masło z ekstraktem waniliowym. Następnie gdy masa stanie się już puszysta dodaj jajko, cały czas miksując
  2. Po chwili należy dodać pozostałe składniki: mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Całość miksuj aż do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
  3. Na koniec dodaj posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszaj ciasto za pomocą łyżki.
  4. Blaszkę w której będziesz piec maślane ciasteczka wyłóż papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 180 stopni.
  5. Aby upiec idealne ciasteczka, za każdym razem bierz 2 łyżeczki ciasta i uformuj z nich kulkę. Następnie kulkę ułóż na blaszce delikatnie spłaszczając ją dłonią. Pozostaw odstępy pomiędzy ciastkami.
  6. Ciasteczka piecz przez około 15-18 minut, aż do zarumienienia się ich na złoty kolor. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.