Ania Starmach słynie ze swoich smakowitych i wyjątkowych dań. Jej talent i nieszablonowe podejście do gotowania sprawiło, że jej kuchnia jest znana w całej Polsce. Jurorka polskich edycji programu MasterChef i MasterChef Junior podzieliła się z nami swoim wyjątkowym przepisem na pyszny deser, który chętnie przygotowuje dla swoich najbliższych. Tarta truskawkowa według przepisu Ani to prawdziwy hit, który z pewnością pokocha każdy kto choć raz go spróbuje. Chrupiące ciasto, delikatny krem i duża ilość słodkich truskawek – temu nikt nie będzie w stanie się oprzeć!
Tarta truskawkowa – składniki:
Ciasto:
-
120 gram masła
-
1 jajko
-
200 gram mąki
-
1 łyżka cukru
-
1 łyżka zimnej wody
Składniki na krem:
-
0,5 litra mleka
-
2 budynie
-
1 laska wanilii
Dodatkowo na wierzch:
-
0,5 kilograma świeżych truskawek
-
trochę świeżej mięty
Tarta truskawkowa według Ani Starmach:
1. Aby przygotować idealne ciasto najpierw w dużej misce wymieszaj wszystkie składniki potrzebne do jego przygotowania. Następnie ulep z nich kulę i włóż do lodówki na pół godziny.
2. Następnym krokiem jest rozwałkowanie ciasta i przełożenie go do formy o wymiarach 25 centymetrów.
3. Ania Starmach poleca na tym etapie zrobić dziurki widelcem na całej powierzchni ciasta, dzięki temu wyrośnie kruche i delikatne.
4. Na górę ciasta połóż papier do pieczenia, a następnie wysyp na niego groch lub ryż, dzięki czemu tarta truskawkowa zachowa odpowiedni kształt. Potem nagrzej piekarnik do 175 i włóż do niego ciasto na 15 minut.
5. Po tym czasie zdejmij z tarty papier do pieczenia wraz z jego zawartością i piecz ciasto kolejne 30 minut. Ostudź je.
6. Przygotuj budynie zgodnie z instrukcją, a pod koniec gotowania dodaj ziarenka z przeciętej wzdłuż nożem wanilii.
7. Gdy zarówno ciasto jak i budyń przestygną rozłóż krem na jego powierzchni, następnie udekoruj świeżymi, pokrojonymi truskawkami i miętą.