KuchniaFenomenalna tarta truskawkowa. Właśnie taką Ania Starmach robi dla swojej rodziny

Fenomenalna tarta truskawkowa. Właśnie taką Ania Starmach robi dla swojej rodziny

Ania Starmach słynie ze swoich smakowitych i wyjątkowych dań. Jej talent i nieszablonowe podejście do gotowania sprawiło, że jej kuchnia jest znana w całej Polsce. Jurorka polskich edycji programu MasterChef i MasterChef Junior podzieliła się z nami swoim wyjątkowym przepisem na pyszny deser, który chętnie przygotowuje dla swoich najbliższych. Tarta truskawkowa według przepisu Ani to prawdziwy hit, który z pewnością pokocha każdy kto choć raz go spróbuje. Chrupiące ciasto, delikatny krem i duża ilość słodkich truskawek – temu nikt nie będzie w stanie się oprzeć!

Tarta truskawkowa – składniki:

Ciasto:

  • 120 gram masła

  • 1 jajko

  • 200 gram mąki

  • 1 łyżka cukru

  • 1 łyżka zimnej wody

Składniki na krem:

  • 0,5 litra mleka

  • 2 budynie

  • 1 laska wanilii

Dodatkowo na wierzch:

  • 0,5 kilograma świeżych truskawek

  • trochę świeżej mięty

Tarta truskawkowa według Ani Starmach:

1. Aby przygotować idealne ciasto najpierw w dużej misce wymieszaj wszystkie składniki potrzebne do jego przygotowania. Następnie ulep z nich kulę i włóż do lodówki na pół godziny.

2. Następnym krokiem jest rozwałkowanie ciasta i przełożenie go do formy o wymiarach 25 centymetrów.

3. Ania Starmach poleca na tym etapie zrobić dziurki widelcem na całej powierzchni ciasta, dzięki temu wyrośnie kruche i delikatne. 

4. Na górę ciasta połóż papier do pieczenia, a następnie wysyp na niego groch lub ryż, dzięki czemu tarta truskawkowa zachowa odpowiedni kształt. Potem nagrzej piekarnik do 175 i włóż do niego ciasto na 15 minut.

5. Po tym czasie zdejmij z tarty papier do pieczenia wraz z jego zawartością i piecz ciasto kolejne 30 minut. Ostudź je.

6. Przygotuj budynie zgodnie z instrukcją, a pod koniec gotowania dodaj ziarenka z przeciętej wzdłuż nożem wanilii.

7. Gdy zarówno ciasto jak i budyń przestygną rozłóż krem na jego powierzchni, następnie udekoruj świeżymi, pokrojonymi truskawkami i miętą.